Ελληνικά: Η Βικίδεια χρειάζεται τη συνεισφορά σου!
English: Vikidia needs your contribution!
Français: Vikidia a besoin de votre contribution!
Deutsch: Vikidia braucht deinen Beitrag!

Αθήνα

Από Vikidia
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και έκταση. Η πόλη των Αθηνών βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και στο νομό Αττικής. Η ιστορία της ανάγεται περίπου από το 3.200 π.Χ. καθιστώντας την μία από της αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Η Αρχαία Αθήνα πήρε την γνωστή της μορφή, η οποία κράτησε έως τον 4 αιώνα μ.Χ. έπειτα από τη καταστροφή που υπέστη από τους Ερούλους, τον 6 αιώνα προ Χριστού. Υπήρξε η πιο ισχυρή πόλη πόλη της Μεσογείου, μαζί με τη Σπάρτη και για λίγο τη Θήβα. Ήταν κατά την κλασική εποχή, κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, κατοικία γνωστών προσωπικοτήτων όπως του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Περικλή, του Σωκράτη, του Κλεισθένη, του Σόλωνα, του Καλλικράτη και του Φειδία. Υπήρξε η γενέτειρα της Δημοκρατίας και πρωταγωνίστρια των Περσικών Πολέμων και της εμφύλιας διαμάχης του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ο Πειραιάς είναι ξεχωριστή πόλη από την Αθήνα. Ο Πειραιάς χωριζόταν από την Αθήνα από άκτιστες εκτάσεις, αλλά σήμερα, μετά από την μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής τον 19ο και 20ό αιώνα, ο Πειραιάς έχει ενωθεί πολεοδομικά με την Αθήνα και έτσι υπάρχει το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς με πληθυσμό 3.181.872 κατοίκων όμως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ευρύτερη Αστική Περιοχή της Αθήνας, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την Περιφέρεια Αττικής, είναι η 7η πολυπληθέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό της να εκτιμάται το 2004 στους 4.013.368 κατοίκους.

Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων.

Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου. Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία. Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Επίσης βρίσκεται και ο 25όροφος Πύργος Αθηνών και το ΕΜΠ.

Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό αριθμό: «Ἀθῆναι» καθώς αποτελούσε συνοικισμό των διάσπαρτων δήμων της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με το μύθο, συνένωσε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας. Το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την επαναφορά της Δημοτικής, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο όμως η χρήση στη Δημοτικότητα χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα, ιδίως στον γραπτό λόγο ή σε ονομασίες ιδρυμάτων, όπως η Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.