Hollie Little Pink Laptop.jpg
Garçon devant un ordinateur.jpg

Le Livre d'or  • avoir tout Vikidia hors-connexion

Participez à améliorer Vikidia : Pilpay, L'Île au trésor, Sorgho, Chasseur-cueilleur, et 300 autres articles importants et trop courts à compléter. Vos contributions sont les bienvenues !

Vikidia:Over

Aller à la navigation Aller à la recherche

Vikidia is een Franse interactieve internet-encyclopedie geschreven voor en door kinderen. In tegenstelling tot Wikipedia, is de site is geen onderdeel van Wikimedia.

Vikidia in het kort:

  1. Vikidia is een Franse, vrije en interactieve encyclopedie voor kinderen. Er is geen andere online encyclopedie die al deze kenmerken heeft.
  2. Op het internet is het gemakkelijk om informatie te vinden en eventueel om informatie uit te wisselen. Op deze site kan iedereen deelnemen door het verbeteren van artikelen en kan men geleidelijk leren gebruik te maken van de hulpmiddelen.
  3. Iedereen kan Vikidia gebruiken voor het voorbereiden van een presentatie, maar ook om informatie te vinden over de euro of om te weten wat het gewicht van gas is. Wanneer een gebruiker informatie toevoegt, leert hij het onderwerp beter te begrijpen en verbetert hij zijn taal.
  4. Vikidia is nooit af! Het is altijd mogelijk om correcte, nauwkeurige informatie toevoegen. Dit is de manier waarop onze encyclopedie beter en beter wordt.
  5. U kunt, samen met de kinderen van uw klas, een andere school, of zelfs bijvoorbeeld uit Australië, informatie toevoegen aan Vikidia. Tijdens de werkzaamheden kunt u praten met elkaar via de website.
  6. Vikidia is voornamelijk bedoeld voor en door jou. Natuurlijk, de leerkrachten kunnen helpen! En wat is geschreven kan worden gelezen door iedereen in de wereld!
  7. Hoe meer kinderen zullen helpen, hoe sneller Vikidia een super website wordt met een heleboel informatie over van alles.

Voor wie?[modifier | modifier le wikicode]

Vikidia is een encyclopedie, het staat op internet en is bedoeld voor kinderen. Vikidia is een encyclopedie geschreven voor en (niet uitsluitend) door kinderen. Iedereen kan deelnemen met zijn hele klas, als groep of individueel (op voorwaarde dat hij registreert met een account - zie Help: Gebruiker). De regels en de organisatie zijn redelijk vergelijkbaar met die van Wikipedia.

Vikidia is geschreven voor kinderen die tussen 8 en 13 jaar oud zijn. Niettemin kan het worden gebruikt door andere groepen, zoals Simple Engelstalige Wikipedia. Volwassenen met leerproblemen, mensen die Frans leren, of gewoon op zoek zijn naar een eenvoudige voorstelling van een zaak die ze niet kennen. Iedereen kan iets vinden om te leren, omdat hier de artikelen worden verondersteld gemakkelijk te lezen, maar ook uitgebreid en informatief te zijn. Een artikel van Vikidia zou zelfs kunnen dienen als een eenvoudige en synthetische versie van een Wikipedia-artikel als dit is een te lang of te moeilijk artikel is!

Hoe dan ook, deze functies moeten niet op de eerste plaats komen als ze in werkelijkheid moeilijke woorden moeten bevatten. Wij streven ten eerste om onderwerpen te maken die kunnen worden gelezen door een 13 jaar oud kind. Nooit vergeten.

Wie zijn de deelnemers?[modifier | modifier le wikicode]

Iedereen kan deelnemen. Om deel te nemen, moet een account aangemaakt worden. Er is geen beperking met betrekking tot de leeftijd van de deelnemers. Redacteuren kunnen kinderen van de doelleeftijd, tieners, volwassenen en zelfs kinderen die Frans leren als vreemde taal zijn. Een belangrijke doelstelling is niettemin om aan te moedigen kinderen te betrekken in het schrijven, want het kan zowel aantrekkelijker worden om hen actief te laten zijn, en ze hebben een sterk educatief belang in een schriftelijk te leren aanpak.

Helaas, het is een ernstige moeilijkheid om te weten te komen wat de werkelijke leeftijd van de gebruikers is. Zo wordt het beheer en de rente zou onzeker. Daarom zijn er geen verschillende accounts, afhankelijk van de leeftijd van de gebruikers. De eerste wijzigingen zijn gemakkelijk te doen: er is geen behoefte te rechtvaardigen wat de leeftijd is.

Vikidia heeft nog steeds de bedoeling om een echte encyclopedie te worden: het is niet alleen een plaats voor het schrijven van oefeningen. Wij wedden dat deze twee doelen kunnen worden behandeld in dezelfde tijd. Het kan kinderen motiveren om te weten dat hun werk blijft, wordt gebruikt en verbeterd. Naast de regels die nodig zijn voor de verwezenlijking van de eerste doelstelling kan worden gebruikt voor het bereiken van de andere. Tieners kunnen nog bewerken en leren door het schrijven van dit werk.

Wanneer deze wiki werd gelanceerd, zijn de deelnemers vooral de gebruikers van Wikipedia die eerder had gevolgd, toen het project nog het Wikipedia juniorproject was. Maar sindsdien kwamen andere gebruikers. Wij wedden dat het gezamenlijke werk over de verschillende taken (bewerken, onderhoud, technische problemen, spelling, de inhoud controleren) interessant voor iedereen zou moeten zijn.

Oorsprong[modifier | modifier le wikicode]

Wikipedia junior[modifier | modifier le wikicode]

Franse gebruikers van Wikipedia hadden een discussie Betreffende Wikipédia Junior , een project dat voldeed aan een eerder voorgesteld idee onder de naam Wikikids.

Het Wikipedia Juniorproject werd voor het eerst het idee om een encyclopedie gewijd aan kinderen en 12+ers, gebaseerd op Franse Wikipedia-artikelen. Het zou ongeveer 2000 artikelen bevatten, die kunnen uploaden in een eerste keer, en daarna geschreven kan worden op een CD-ROM. Wikipedia-artikelen zijn gecontroleerd en licht aangepast ervoor.

Een enkele laatste controle van het artikel voor ongepaste inhoud voor kinderen bleek snel niet voldoende om tegemoet te komen aan de noodzaak van passende inhoud voor de leeftijdsgroep. Echter, een verdere werk te maken van een speciale versie van elk artikel zou moeilijk zijn geweest op Wikipedia zelf. Meer leek het interessant dat de kans om het bewerken van de encyclopedie werd aangeboden aan de kinderen, voor degenen die deze encyclopedie zouden lezen. Het leek interessant dat kinderen artikelen kunnen wijzigen, individueel of als deel van educatieve projecten. Om die reden moest een aparte wik gecreëerd worden.

Dus twee verschillende realisaties werden onderscheiden:

  1. Select verbeteren en een lijst van artikelen uit Wikipeida op een cd-rom, die wordt gebruikt voor educatieve doeleinden;
  2. Een onafhankelijke wiki voor kinderen, met een nieuwe redactie van elk artikel en de mogelijkheid voor kinderen om mee te doen.

Dit idee werd eerder voorgesteld op meta.wikimedia, genaamd Wikikids, in het begin van 2005, voornamelijk door Duitse Wikipedianen. Zoals zij niet lijken te worden gedaan voor een tijdje, Vikidia werd geopend op 14 november 2006 door Mathias Damour. Na enkele technische problemen, werd de site gelanceerd op 17 november door verscheidene Wikipedianen die hadden deelgenomen of gewoon keept het oog op dit project voor. Herinner dat Vikidia geen onderdeel van Wikimedia is. Het is een jonge wiki, die bereid is om te groeien!

WikiKids[modifier | modifier le wikicode]

Vikidia is ook geïnspireerd op de één maand oudere wiki: WikiKids.nl, een internet-encyclopedie in het Nederlands en voor de leeftijd 8-12 jaar. Dat andere project werd gelanceerd door de basisschool leerkrachten en is hoofdzakelijk bedoeld voor gebruik binnen een school (maar het is nog steeds geopend voor spontaan ingeschreven redacteuren die niet afkomstig zijn van een geïdentificeerde school). Wikikids.nl wordt ondersteund door Kennisnet, een Nederlandse publieke internetorganisatie die zich inzet voor het onderwijs.

Simple Engels[modifier | modifier le wikicode]

Wikipedia is een encyclopedie project in verschillende talen. Toch bestaat er in een tweede versie in het Engels:Wikipedia Simple English. Het idee is gebruik te maken van een beperkte woordenschat en eenvoudigere grammatica. Deze encyclopedie zou nuttig kunnen zijn voor kinderen, volwassenen met een verstandelijke handicap en degenen voor wie Engels niet de moedertaal. Zolang er geen equivalent Engels sprekende encyclopedie project, is het interessant en aanbevolen toe te voegen in de artikelen een link naar het artikel uitWikipedia eenvoudige engels.

Echter, er zijn fundamentele verschillen tussen Vikidia enWikipedia Simple English. De lezer wordt duidelijk omschreven voor Vikidia. In geval van twijfel over de inhoud, de expressie of het niveau van ontwikkeling, verwijzen we altijd naar deze doelgroep. Maar onze artikelen kunnen worden gelezen door het publiek voor Wikipedia Simple English, zoals we reeds hierboven hebben uitgelegd. In het bijzonder het artikel kan u een presentatie eenvoudiger dan de corresponderende Wikipedia-artikel, bijvoorbeeld wanneer dit een bijzonder lang of moeilijk toegankelijk artikel is. In dergelijke gevallen, zijn deze functies moeten geen prioriteit worden gegeven om te bepalen wat er moet worden het opstellen van een artikel Vikidia.

Regels[modifier | modifier le wikicode]

Vikidia gebruikt dezelfde GNU Vrije Documentatie Licentie als Wikipedia doet. We hebben een set van regels, de meeste van hen aangepast aan die van Wikipedia. De belangrijkste regel is dat bepaalde inhoud handig te gebruiken moet zijn voor kinderen.

Hoe werkt dat?[modifier | modifier le wikicode]

Bijvoorbeeld: u kunt een document voor de school, en u koos het onderwerp "de Romeinen". U kunt zoeken op Vikidia voor "Romeinen" en kijk of er sprake is van informatie die u kunt gebruiken. Als uw papier is voltooid, kunt u de informatie over het artikel op Vikidia te zetten, zodat anderen in staat zullen zijn om het te gebruiken. U kunt ook foto's, als je sommige.

Op deze manier zullen we een superwebsite met veel informatie maken, gemaakt door en voor jou. Op deze manier kunt u op elke computer de informatie vinden die u nodig hebt, en je kunt je kennis delen met anderen.